Strategia de content marketing sau “6 moduri în care o suliță te poate scăpa de urs” 

Cum fac ca mesajele mele să fie cu adevărat urmărite de către targetul meu?

Cum ofer targetului meu cunoştinţele, experienţa şi ofertele mele, astfel încât să nu îl agasez ci să îl ajut?

Ce, unde, când şi cum public în mediul online, astfel încât să creez o experienţă plăcută şi utilă targetului meu?

Acestea sunt doar 3 intrebări la care răspunsul corect stă în strategia de content marketing pe care o construim pentru un brand.

În ultimii ani content marketing-ul a inceput sa primeasca din ce in ce mai multa atentie, pe masura ce formele clasice de advertising, online şi offline, au pierdut din capitalul de incredere al consumatorului, devenit mai selectiv, mai atent la spaţiul şi informaţiile personale şi mai…în fugă după mai mult timp, mai multă revelanţă, mai aproape, mai uşor, mai la-ndemână.

Pe scurt, content marketingul este o componentă a strategiei de marketing axata pe crearea si distribuirea de continut relevant pentru atragerea sau trezirea interesului targetului. Ce urmărim prin content marketing? Generarea de favorabilitate sau declansarea comportamentului de cumparare, dezvoltarea loialitatii sau crearea de oportunitati viitoare. Fie că vorbim deci despre mai multe lead-uri, educarea consumatorului sau cresterea awareness-ului unui brand, o cheie importantă pentru acestea este să apelăm la know how relevant şi creativitate pentru a produce un continut interesant, util, care să poată deveni valoare adaugată în viaţa cititorului.

Content marketingul ar trebui să înglobeze intr-o strategie coerentă articole, videoclipuri, infografice, carti electronice, ghiduri digitale, white papers, studii de caz, pentru mediul online. De la postările pe Facebook până la feedurile de news din site-ul unui brand, ceea ce scriem pentru un brand trebuie să indeplinească cel puţin 6 criterii pentru a susţine coerenţa comunicării. Sau, metaforic vorbind, iată 6 ţinte pe care trebuie să le atingem pentru ca ceea ce dezvoltăm în materie de content marketing să nu fie mâncat de viu de marele urs care nu hibernează niciodată – internetul.

[Da, e posibil ca paralela să îmi fi fost influenţată de buzz-ul din jurul lui The Revenant, cartea şi filmul. Dar şi de istoria content marketingului, pe care o regăsiţi mai jos sumarizată, de pe la 4200 înainte de Hristos până în zilele noastre.]

6 elemente care determină succesul strategiei de content marketing:

1. Alegerea canalelor de comunicare potrivite pentru brand şi relevante pentru target. Da, este vorba despre un mix. Care să maximizeze şansele de sharing al conţiunutului.

2. Construirea unei pozitionări a mesajului şi unui ton al vocii brandului în funcţie de profilul, preferinţele şi obiceiurile targetului, pentru a fi cât mai aproape de acesta

3. Alegerea unor subiecte pe care brandul este stâpăn şi faţă de care consumatorul este curios şi-sau deschis

4. Stabilirea unui plan editorial care să includă mixul de canale, rutinele şi frecvenţele editoriale şi KPIs.

5. Crearea de conţiunut original, autentic, relevant, corect şi bine structurat în funcţie de rigorile fiecărui mediu online.

6. Identificarea unor parteneri potriviţi de content care să ducă mesajele brandului mai departe personalizat, maximizănd astfel spread of voice-ul.

Acestea fiind spuse, să ne uităm puţin în urmă la cum a arătat content marketingul de-a lungul timpului, de la „6 sfaturi pentru…” rupestre până la ceea ce inseamnă astăzi social & digital content marketing cu 6 tipuri de content content marketers reprezentând defapt 6 obiective cheie de urmărit când vine vorba despre eficienţa content marketingului:

1. planificarea

2. procesul creativ

3. valoarea conţinutului

4. partajarea conţiunutului

5. engagementul conţinutului

6. rezultatele pentru business

Sursa: https://ioanabarbu.com/2016/01/19/strategia-de-content-marketing-sau-6-moduri-in-care-o-sulita-te-poate-scapa-de-urs/

2017-02-22T11:44:32+00:00